Contest: Azam tahun 2011

10 hari aku biarkan blog ni tanpa update. series aku cakap memang aku takde idea. asal blog ni untuk opis aku. takkan aku nak update pasal kehidupan harian aku plak?? macam blogger² lain buat, dia pegi sana dia beritau, dia makan tu amik gambar post dalam blog, dia beli produk baru dia buat entri pasal produk tu. aiicehcehceh, tak nak aku. hujung² tahun ni tak banyak aktiviti yang opis aku anjurkan.

untuk tidak membuang masa lagi dan membiarkan blog ini bersawang, aku dengan suke hatinya ingin menjoin contest yang dijemput oleh matjoe sempena azam tahun 2011.



azam tahun 2011 ni bukan untuk aku, tapi untuk opis infra dan aku secara matematiknya wakil kepada semua warga infra mengharapkan:

  • kakitangan perlukan lagi penambahan, 1 klia nak jaga tak cukup orang.
  • budak-budak G13 semua dah tak sabar nak naik G14 plak, dah 5 tahun berkhidmat takkan takuk tu je.
  • bonus tahun ni biarlah 4-5-6 bulan baru syiokk.
  • HPM biar semua tinggi², pasal kakitangankepalelutut tak cukup tapi boleh handle 1 klia. gempak bukan..
  • AJK sukan infra, banyakkan aktiviti sukan tahun 2011. badminton bile nak setat balik waklin??
  • budak² merokok, signage "no smoking" korang tak paham ke?? sile rokok di luar ye. bawak² lah berazam berenti. rokok mahal.
  • transport untuk kerja pun kena tambah lagi 2-3 bijik lagi. masing² semua berebut nak pakai.
  • menu jamuan bulanan sile pelbagaikan. selera kami besar. tender yang sama kami sudah bosan.
rasanya cukuplah banyak tu je, takut banyak² tak tercapai plak.




‘contest ini dianjurkan oleh Matjoe dan turut ditaja oleh Eyriqazz (rm 50) Kak Ina KL (cookies rm50) AbangEnsem (6 ebook, rm120), Kak Yon (3xrm10 topup, rm30) dan Tinihani (4 ribbon brooch, rm20)'


CARA MUDAH HILANGKAN STRESS

sebelum ni pernah buat entri pasal anda stress. kira ni kesinambungan dia la plak. layan ok, semoga manfaat pada kita semua..



CARA MUDAH HILANGKAN STRESS

KETAWA

tidak ada cara yang lebih murah dari ketawa. menurut dr.frederick goh dalam bukunya the metabolic apocalypse dengan ketawa 15 minit setiap hari ia sudah dapat membaiki aliran darah ke hati.

URUTAN SENDIRI

lakukan sendiri untuk menghilangkan rasa pening. urut secara lembut titik-titik akupuntur pada sekitar hidung, tepi mata untuk melegakan rasa tidak selesa.

JALAN

dr. pamela peeke penulis body for life for woman menyarankan supaya berjalan lebih kurang selama 10 minit untuk menenangkan tubuh badan yang sedang stress.

TIDUR

usahakan mendapat tidur yang tenang untuk mengurangkan kegelisahan pada waktu pagi. untuk mendapatkan tidur yang lena, panaskan segelas susu dan campurkan satu sudu teh serbuk kayu manis dan madu. minum sebelum masuk tidur.

SEKS TERATUR

lakukan seks secara teratur dengan pasangan (yang sah ye). hubungan intim bila dilakukan dengan penuh kasih sayang dan cinta dapat meleraikan segala ketegangan. sejumlah kajian membuktikan seks yang sihat akan memberi kesan fizikal. mood juga akan jadi lebih baik.

CIUMAN

bercium dengan pasangan membuatkan tubuh menjadi lebih rileks, hangat dan penuh dengan cinta dan kelembutan serta menimbulkan gelombang otak dan perubahan kimia yang lain. manfaatnya sama seperti selepas bermeditasi.

DOA

ketika anda sedang stress, kelenjar adrenalin tubuh mengeluarkan bahan kimia yang berfungsi meningkatkan degupan jantung dan tekanan darah serta menurunkan kekebalan tubuh. berdoa dapat mengurangkan stress dan mendekatkan diri kepada tuhan.


p/s : cilok dari nota facebook El

Ayam Berkokok Di Atas Batang...??

aku sekarang suke² layan formspring. sape² yang tak tau formspring tu ape?? korang boleh masuk tengok pastu nanti korang dah tau korang boleh la tanye macam² sampai kejang.

tertariknya aku dengan formspring ni pada suatu hari yang lepas aku ade menanyakan sesuatu pada mereka yang aku follow dengan satu pantun ringkas seperti tajuk di atas. dan bermacam² lah jawapan yang aku dapat. tapi tak semua yang berbalas.




hurmmm..mungkin dorang tak tau nak balas pantun tu, tak pun dorang memang tak pernah dengar?? ape² pun bende ni memang kelakar bagi aku secara tak lansung dapat la gak aku berblog dari tak berupdate lansung.




jawapan dari brader ni memang dah tepat, dia tau..tapi dia dah kata dia tak nak jawab. mule² aku pikir lelaki mesti tau jawapan dia tapi ade gak yang tak tau. kepada wanita², jawapan ade yang hepi² melayan ade yang nampak marah² hehhehe..gurau² je jangan amik series, bende ni nampak lucah ke kak??

yang pasti, 'ayam berkokok di atas batang, bak rokok sebatang'...



p/s : aku tak isap rokok. amaran kerajaan malaysia : merokok merbahayakan kesihatan.

Pesawat MAS Berwajah Baru

untuk sekian kalinya, aku hanya dapat berkongsi gambar yang aku rasa boleh dimuatkan di dalam blog ini. hasil gambar dari kamera yang mempunyai ciri-ciri berkuasa 2 megapixel sahaja. kamera henset sudah.




model, jenis, boeing, airbus ke apa...series memang aku tak tau hahahha..

Award

hahha..sebelum ni pun aku pernah dapat award dari seseorang tapi aku abaikan. aku pikir nak buat apa dengan award-award ni?? best ke?? menarik ke??

untuk kali kedua, ni datangnya dari kawan lama alam maya aku iaitu cik ruzz (thanks). 1st award dulu pun aku ingat dari gadis, yang ni pun sama. aku rasa para-para gadis ni memamg suka bagi award-award kat orang dan main tag-tag ni, mereka sememangnya begitu menghargai apa yang kita buat. tak gitu??

award kali ni disertai dengan tag kepada 10 orang dan cerita sikit 7 pasal diri sendiri. hahaha..yang ni memang aku malas nak jawab tapi disebabkan idea untuk berblogging takde jadi aku pun layan untuk mengisi masa terluang dengan jawapan yang simple-simple je. yehaa..

1. seorang lelaki.
2. dah berkahwin.
3. suka makan.
4. suka komik.
5. tengah mengantuk sekarang sebab kerja malam tadi.
6. berblog untuk suka-suka tapi idea tak banyak.
7. blog ni merangkap blog aku dan blog opis infra.

cam dowh la pulak aku rasa hahha..lantak le. sekarang nak kena tag blogger lain plak?? agak-agak ada orang nak amik silekan..


nah!! amik ko..(cam tak ikhlas je)

Komen Spam Menyerang

aku tak tau benda ni jadi pada korang ke tak?? tapi ianya terjadi pada aku. `komen spam menyerang` pada blog infraklia. kesemuanya anonymous.




semua komen ni terus masuk ke `spam` tapi ada gak yang terlepas. adakah benda alah ini biasa-biasa aje?? kalau selalu camni trafikk kira naik ke??


Petua Imam Syafie

"kelihatan beberapa hari yang sudah masih tiada idea untuk update blog, jadi di kesempatan ini hanyalah boleh copy paste dari emel yang dapat untuk berkongsi pada mereka yang memerlukannya. sama-samalah kita menghayati dan mempraktikannya. jika ada kesalahan pada info dibawah harap ditegur. sekian dari saya melaporkan."


4 PERKARA YANG MENGUATKAN BADAN
1. Makan daging
2. Memakai haruman
3. Kerap mandi
4. Berpakaian dari kapas

4 PERKARA YANG MELEMAHKAN BADAN
1. Banyak berkelamin (bersetubuh)
2. Selalu berasa cemas
3. Banyak minum air ketika makan
4. Banyak makan bahan yang masam

4 PERKARA YANG MENAJAMKAN MATA
1. Duduk mengadap kiblat
2. Bercelak sebelum tidur
3. Memandang yang hijau
4. Berpakaian bersih

4 PERKARA YANG MEROSAKKAN MATA
1. Memandang najis
2. Melihat orang dibunuh
3. Melihat kemaluan
4. Membelakangi kiblat

4 PERKARA YANG MENAJAMKAN FIKIRAN
1. Tidak banyak berbual kosong
2. Rajin bersugi (gosok gigi)
3. Bercakap dengan orang soleh
4. Bergaul dengan para ulama

4 CARA TIDUR
1. Tidur Para Nabi : Tidur terlentang sambil berfikir tentang kejadian langit dan bumi.
2. Tidur Para Ulama' & Ahli Ibadah : Mengiring ke sebelah kanan untuk memudahkan terjaga untuk solat malam.
3. Tidur Para Raja Yang Haloba : Mengiring ke sebelah kiri untuk mencernakan makanan yang banyak dimakan.
4. Tidur Syaitan : Menelungkup/tiarap seperti tidurnya ahli neraka.


*emel lagi


TIPS AMALAN PEMAKANAN SIHAT

  • Makanlah makanan yang halal dari segi syarak dan punca rezeki yang digunakan untuk membeli makanan.
  • Amalkan memulai makan dengan sekurang-kurangnya "Bismillah" dan menyudahi dengan "Alhamdulillah".
  • Jangan makan dan minum sambil berdiri, berjalan atau baring.
  • Biasakan rehat makan (puasa Isnin dan Khamis) bagi menyihatkan perut.
  • Jangan makan makanan yang terlalu panas atau terlalu sejuk (makanan / minuman yang baru dikeluarkan dari peti ais atau penggunaan ais tidak digalakkan.
  • Kurangkan makan makanan berminyak (bergoreng), berlemak dan berkolestrol.
  • Kurangkan makan makanan mengandungi garam dan gula yang tinggi.
  • Kurangkan minuman manis, mengandungi kafein dan gas.
  • Elakkan makan makanan mengandungi bahan perasa, bahan pengawet, MSG, dan bahan pewarna.
  • Amalkan minum jus buah atau makan buah-buahan seperti kurma, betik, pisang dan lain-lain pada awal pagi. (Petua orang dulu-dulu ialah mulai makan / minum benda-benda yang belum bermasak pada awal pagi.
  • Disyorkan makan nasi sehari sekali sahaja jika tidak bekerja kasar. Pilih lauk yang seimbang dari segi zat dan vitamin.
  • Biasakan makan makanan / minuman berasaskan kacang dan bijirin kerana ia adalah sumber protin dan bahan terbaik untuk kecerdasan minda..

Sekiranya anda mampu mengamalkan perkara diatas, Alhamdulillah. SEKURANG-KURANGNYA ANDA TELAH MENUNAIKAN KEWAJIBAN IAITU MENJAGA KESIHATAN TUBUH BADAN YANG DIKURNIAKAN OLEH ALLAH SWT.


* by emel

Menang GiveAway/Cabutan Bertuah dari eyriqazz

yehaa..untuk kali keduanya, kali pertama kat sini. contest yang disertai ni dia. tak sia-sia join mana-mana contets yang ada. dan hasilnya memang berbaloi-baloi. nilai hadiah yang dimenangi bukan ukuran tapi kepuasan bila berblogging dengan dapat mengenali antara bloggers yang lain.


tu dia..saya sudah kena


trimas untuk brader GTO dan Alisya kerna gatal tangan cabut keluar nama 'Arek' tu. keputusan lain boleh semak kat sini. tinggal lagi 2 kategori yang dipertaruhkan, tak tau le mana yang dah menang ni masih tersenarai lagi ke tak??


Maria Ozawa a.k.a Miyabi Scandal

seperti biasa bila ketiadaan idea untuk update blog, aku suke kongsikan emel-emel yang aku dapat untuk korang sume. mungkin ade yang dah dapat mungkin ade yang tak. pada yang suke trimas, yang tak suke buat-buat suke ok.

tengok pada tajuk entri agak kelucahan bila nama itu digunapakai, tak tau le ade yang kenal ke tidak minah ni. bukan itu yang aku nak tunjukkan, tapi scandal dia dengan 'en kacang'. yang ni sume memang kenal lah. scandal dorang ni sebenar telah menghasilkan seorang anak, malah tidak diketahui ramai orang. mari kita sama-sama saksikan...



tu dia..sape tak kenal tu tak tau le..

+

en kacang a.k.a mr bean, pemusnah harapan bangsa..

v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v


hasil miyabi + bean ( kredit pada tukang edit, hahaha..)





* p/s : hanya untuk suka-suka saja





Tabiat Kerja 1Malaysia



tabiat kerja 1Malaysia. rasanya memang wujud kat kalangan kita semua yetak. 


Entri Ke 100

entri ke 100. sebelum ni pernah buat entri ke 50. 1 tahun 2 bulan lebih kurang kewujudan blog infra ni. baru memiliki 100 entri sahaja, purata 2 entri per minggu. yeke?? tidak seperti blog popular yang lain. 1 hari 3 ke 4 entri atau lebih boleh dibuat. kalau takde copy paste belum tentu cukup 100 entri ni haha. walaubagaimanapun aku tetap berbangga dengan hasil yang aku buat ni.

apa yang blog infra ada/dapat/nak/kemajuan setelah 100 entri.
  • blog infra sudah memiliki domain sendiri. infraklia{dot}com pada akhir bulan 7 lepas. setelah berfikir panjang dan mendapat sedikit nasihat dari brader ben tentang baik dan bagus menggunakan domain sendiri. thanks bro.
  • sebelum ini tidak pernah menyertai mana-mana contest dari mana-mana blogger yang ada. kini 5 contest telah berjaya disertai, 1 contest masih lagi berjalan. pemilihan contest kena tengok-tengok dulu. mau contest yang simple dan mudah saje hehe. pernah gak lah menang salah satu contest yang ada itu.
  • orang berkata-kata berblogging ni secara tak lansung boleh dapat duit sampingan. betul. tak tipu. sudah merasa dan mendapat hasilnya. walaupun tak banyak mana pun aku tetap bersyukur. Alhamdulillah. thanks juga pada nuffnang walaupun sekarang lansung dah takde BE lagi. kalau nak bagi lagi sila-silakan.
  • follower. setakat 100 entri sudah ada 52 follower. trimas pada yang sudi ikut blog ni, walaupun tak banyak info yang dapat dikongsi tapi aku akan cuba untuk mempertingkatkannya. terima kasih banyak-banyak semua. komen?? 2 ratus lebih je. ok latu.
  • seolah-olah kurang mendapat sambutan di kalangan warga infra. mungkin masalah lama kembali berulang, tak tau nak komen macamana. aicehh..takpe-takpe, mungkin korang silent reader kot cuma aku je tak tau. ingat nak cari co founder di kalangan warga infra untuk blog ni. lupakan dulu.
cukup setakat ini, harapannya agar aku takkan putus tengah jalan. untuk entri ke 200 berapa lama aku boleh sampai sebanyak itu?? ni satu cabaran untuk diri aku sendiri. sekali ucapan jutaan terima kasih pada yang sudi singgah di blog infra ni.

Shoutbox Blog Infra



Assalamualaikum..

akhirnya ada gak entri aku nak buat sepanjang hampir seminggu kekeringan idea. rasanya pendek je entri ni. tengok pada tajuk menggambarkan seolah-oleh yang aku nak beritau bahawasahanya blog infra sudah ada shoutbox. asalnya memang aku tak suka sangat shoutbox ni tapi memandangkan ramai yang tak suka nak komen apa salahnya kalau diadakan shoutbox untuk memudahkan mereka-mereka meninggalkan jejak bila singgah blog infra ni.

walaubagaimanapun, aku tetap mengharapkan mereka-mereka ini tetap meninggalkan komen-komen membina mahupun kritikan pada setiap entri blog infra ni dan tidak hanya pada shoutbox. untuk pengetahuan gak, shoutbox ni masih dalam percubaan. agak-agak ok mungkin akan diteruskan begitu sebaliknya.

pemilihan shoutbox ni berdasarkan widget-widget yang tidak diblok oleh server opis aku. hal ini kerana 98% aku update blog di opis selebihnya di cyber cafe. tiada laptop mahu pun broadband digunakan kerana aku bukanlah part time blogger tetapi suku dari itu. kalau cuti panjang, bersawang lah ia.

sekian untuk kali ini. entri ini dibuat semasa orang lain kelam kabut audit ISO.


*update 29/7/2011 - shoutbox sudah lego, tak membawa makna.


Hikmah di sebalik AIR SEMBAHYANG

Ketika berkumur, berniatlah kamu dengan, 'Ya Allah, ampunilah dosa mulut dan lidahku ini'.
Penjelasan : Kita hari-hari bercakap benda-benda yang tidak berfaedah.

Ketika membasuh muka, berniatlah kamu dengan, 'Ya Allah, putihkanlah muka ku di akhirat kelak, Janganlah Kau hitamkan muka ku ini'.
Penjelasan : Ahli syurga mukanya putih berseri-seri.

Ketika membasuh tangan kanan, berniatlah kamu dengan, 'Ya Allah, berikanlah hisab-hisab ku di tangan kanan ku ini'.
Penjelasan : Ahli syurga diberikan hisab-hisabnya di tangan kanan.

Ketika membasuh tangan kiri, berniatlah kamu dengan, 'Ya Allah, janganlah Kau berikan hisab-hisab ku di tangan kiri ku ini'.
Penjelasan : Ahli neraka diberikan hisab-hisabnya di tangan kiri.

Ketika membasuh kepala, berniatlah kamu dengan,'Ya Allah, lindunganlah daku dari terik matahari di padang Masyar dengan Arasy Mu'.
Penjelasan : Panas di Padang Masyar matahari sejengkal di atas kepala.

Ketika membasuh telinga, berniatlah kamu dengan,'Ya Allah, ampunilah dosa telinga ku ini'
Penjelasan : Hari-hari mendengar orang mengumpat, memfitnah dan lain-lain.

Ketika membasuh kaki kanan, berniatlah kamu dengan.'Ya Allah, permudahkanlah aku melintasi titian Siratul Mustaqqim'.
Penjelasan : Ahli syurga melintasi titian dengan pantas sekali.

Ketika membasuh kaki kiri, berniatlah kamu dengan,'Ya, Allah, bawakanlah daku pergi ke masjid-masjid, surau-surau dan bukan tempat-tempat maksiat'
Penjelasan : Qada' dan Qadar kita di tangan Allah.


* by emel

My Raya Moments Contest

1st, untuk sekian kalinya, ini adalah contest yang ke 4 aku join. contest kali ni ajuran dari saudara eyriqazz a.k.a the great teacher onizuka. syarat-syarat penyertaan pada mereka-meraka yang nak join contest ni boleh terus ke blog tuan punye contest. hadiah terkumpul bernilai rm1000, banyak tu mana tau sangkut no 1 ke paling koman dapat saguhati pun jadi lah.

2nd, my raya moments yang aku nak kongsi kat sini adalah sekitar sambutan aidilfitri anjuran kelab kejuruteraan Malaysia Airports Sepang yang baru saja berlalu. mari kita saksikan.



sebahagian staff infra yang cun-cun dan hensem-hensem belake.


kemeriahan aidilfitri dikongsi bersama dengan anak-anak yatim.


3rd, tak perlu mengulas panjang, cukup 2 gambar di atas. untuk lihat lebih lanjut di sini. rasanya ramai gadis-gadis yang join contest ni berbanding lelaki. tak kisah layan je.

lastly, My Raya Moments Contest adalah anjuran bersama MySuperkids, Viruspadu, LittleKidsPhotography, Fitrihadi dan Special Additional Sponsor by Redmummy.Com (RM150) and Denaihati (RM200)

Sambutan Aidilfitri Engineering Division 2010

seperti yang diwartakan sebelum ini, setelah puas memilih dan mengedit gambar-gambar yang melepasi tahap tontonan umum sahaja sebanyak beberapa gambar daripada beratus-ratus kepingan gambar yang cantk-cantik belake. daripada kamera henset bawak ke kamera canggih tahap gbam gaban, akhirnya selama seharian sahaja mengejas gambar itu ini sana sini, maka saksikan lah sekitar majlis untaian aidilfitri anjuran kelab kejuruteraan Malaysia Airports Sepang. yehaa...


sesi perbincangan mengenai gerai yang akan diwujudkan.


 kerja-kerja sering dilakukan dengan kerjasama yang amat digalakan.


 menu rolling goat untuk dijamu oleh para tetamu.


macam biasa posing-posing memang menjadi kegemaran warga infra.


 posing lagi.


 sesi makan sambil suap-suap manja gitu. gambar bawah agak rakus, bersahaja dan malu-malu sipu.


 gambar atas 5 hero infra. gambar bawah makan! makan! makan!


 raksasa itu rakus, lalu membaham tumbuh-tumbuhan dan tanam-tanaman manusia.


 gambar latar belakang menceritakan betapa 2 ekor kambing tidak cukup lalu mengoder 1 ekor lagi.



kemeriahan aidilfitri dikongsi bersama dengan anak-anak yatim dari Baitus Sakinah Wal Mahabbah, Kota Warisan Sepang.



pada yang berminat untuk memberi sumbang kewangan sebagai derma/zakat/fidyah dan sebagainya boleh melayari http://baitussakinah.org/

sekian untuk kali ini.

Buffered Earnings Dah Nak Habis!!

sejak akhir-akhir ini satu persatu BE blog infra kehabisan, daripada tiga belas yang tinggal hanya satu je. itu pun masa keluarnya tengah malam bawak ke pagi sikit. serius aku cakap blog ni memang tak banyak follower dengan readernye sekali. untuk tarik pengunjung aku setakat post dekat facebook dan menumpang pada mereka yang buka group kat facebook.

rasa-rasa untuk dapat BE lagi pada masa akan datang macam susah je. sebelum ni dapat banyak mungkin rezeki bulan puasa dan raya. mungkin kali ni nuff nak bagi dekat orang lain pulak. kongsi sama-sama rasa sama-sama dengan blogger yang lain.untuk earnings dah boleh cash out untuk yang kali ke dua. tak banyak mana pun lepas untuk bayar domain jadi la.

IDEA!! nila masalah aku nak update blog, memang takde lansung idea. aku setakat boleh copy n paste je. sampai bila aku nak buat camtu?? dalam minggu depan mungkin ada 2 post berkaitan opis aku akan diupdate, nasib baik la ada aktiviti kat tempat kerja, boleh la sumbang-sumbang kat blog. kalau camni la gayanya, nampak la blog ni back to normal seminggu 1-2 entri je yang mampu.

caya atau tak entri panjang ni sebenarnya aku karang 3 hari, gila ahh. memang aku tak layak jadi penulis cam blogger popular yang lain. yang mana entri dorang panjang berjela-jela, jalan cerita pun menarik jalan cerita aku hampeh, 1 hari 3 entri ke atas boleh buat. apa susah, nak selalu update blog join je mana-mana contest dari blogger yang ada macam yang pernah aku masuk dulu. 3 hari berturut-turut update. kalau sekarang contest yang tengah top dari sorang blogger fofular hadiah terkumpul bernilai rm1000 tu.

aku dah tak tau nak bebel apa, minggu depan aku akan update suasana raya kat opis aku nanti.


p/s : pada cik ruzz, sori yer awak tag saya haritu saya tak sempat buat. jangan kecik hati.

p/s2 : sponsor untuk akuarium ikan infra pun dah bagi ye. 

p/s3 : pada geng infra yang lain, tak dapat nak open table. duit dah abis. sori..

Tips Naik Teksi

Ok kali ni aku nak kongsi sikit tips dengan korang semua. Bukan apa, benda ni dah jadi dua kali dekat adik aku yang mana pemandu teksi tersebut boleh dikatakan penipu dan cekik darah. Aku bukan nak kata semua pemandu teksi macam tu mungkin hanya segelintir sahaja. Sebelum jadi kat korang semua yang sememangnya suka naik teksi boleh lah baca tips yang ada ni.

PANDUAN MENGGUNAKAN PERKHIDMATAN TEKSI

Kenal pasti jalan yang ingin dilalui dan jumlah tambang
Seperti mana anda merancang perjalanan, anda juga boleh mengenal pasti jalan yang ingin anda lalui. Anda boleh bertanyakan pekerja di hotel tempat anda menginap, orang tempatan, pegawai polis peronda, pekerja-pekerja pengkhidmatan penghantaran makanan atau pun posmen. Anda boleh mendapatkan maklumat mengenai jumlah tambang yang sepatutnya dengan menghubungi persatuan-persatuan teksi negeri.

Bawa peta, pensil dan kamera.
Sekiranya anda baru kali pertama pergi ke destinasi tersebut, anda boleh mencatatkan jalan yang digunakan oleh pemandu teksi sebagai rujukan dan langkah berjaga-jaga. Mengambil gambar mercu tanda juga adalah langkah yang bijak untuk memudahkan anda mengingati jalan yang anda lalui.

Sediakan wang kecil secukupnya
Tidak memiliki wang baki adalah salah satu alasan yang sering digunakan oleh pemandu-pemandu teksi yang tidak bertanggung jawab untuk mendapatkan keuntungan. Sekiranya anda membayar tambang dengan wang secukupnya, anda telah melindungi diri anda daripada pemandu-pemandu teksi yang suka mengambil kesempatan ini.

Pilih teksi yang menggunakan meter
Segelintir pemandu teksi yang degil masih enggan menggunakan meter dan mengenakan bayaran sesuka hati. Anda perlu bertanyakan kepada pemandu sama ada teksi tersebut menggunakan perkhidmatan meter atau tidak terutamanya apabila anda kali pertama tiba ditempat tersebut.

Bincang harga terlebih dahulu
Sekiranya kawasan tersebut memang tiada perkhidmatan teksi bermeter, pastikan anda berbincang dan mendapatkan harga yang bersesuaian sebelum menaiki teksi. Elakkan bertanya harga tambang setelah anda tiba ke destinasi.

Simpan resit
Resit diperlukan sebagai tuntutan dan sebagai bukti sekiranya berlaku kesalahan. Pastikan anda memeriksa semula resit anda pada penyata bulanan sekiranya anda membayar menggunakan kad kredit.

Pilih untuk duduk di kerusi penumpang belakang
Rompakan dan pencabulan kadang kala boleh berlaku tanpa kita duga. Memilih untuk duduk di kerusi penumpang bahagian belakang adalah pilihan yang bijak terutamanya sekiranya anda adalah penumpang wanita dan bersendirian. Anda berpeluang untuk melindungi diri daripada tindakan yang tidak diingini oleh pemandu teksi yang tidak bertanggungjawab.

Keluar apabila keadaan meragukan
Sewaktu membuat perjanjian, sekiranya pemandu teksi tidak bersetuju dengan bayaran yang sepatutnya dan meminta anda membayar lebih, segera keluar daripada teksi tersebut dan cari teksi lain. Anda sentiasa memiliki hak untuk membuat pilihan. Perhatikan meter ketika dalam perjalanan, dan sekiranya meter bergerak terlalu pantas dan meragukan, beranikan diri anda untuk meminta pemandu teksi berhenti dan anda perlu segera keluar dari teksi tersebut. Pemandu teksi tersebut berkemungkinan telah mengubah suai meter untuk menipu penumpang.

PROSEDUR ADUAN
Aduan tentang perkhidmatan teksi boleh dikemukakan dengan cara menulis, telefon, faks, ataupun melalui e-mel dan disertakan dengan nama dan alamat lengkap pengadu. Dokumen-dokumen sokongan harus disertakan sekiranya ada untuk membuktikan kesahihan seperti resit, invois pembelian pakej, jadual lawatan (itinerary) dan sebagainya.

MAKLUMAT DIPERLUKAN

Sila pastikan maklumat penting berikut disertakan dalam aduan anda:

• Nama penuh Pengadu dan Nombor Kad Pengenalan
• Nama Pemandu
• Nombor kenderaan
• Tarikh Aduan
• Maklumat Aduan
• Maklumat saksi selain anda yang boleh dihubungi

Aduan berhubungkait dengan perkhidmatan teksi boleh dirujuk kepada:

Lembaga Pelesenan Kenderaan Perdagangan LPKP:
Web: http://e.kpun.gov.my/teksi/
Tel: 03 2698 5022,Fax: 03 2692 5096
Aduan & Maklumbalas Pengguna Teksi: http://www.kpun.gov.my/borang/maklumbalas.php

Semakan Maklumat Teksi: http://e.kpun.gov.my/teksi/info.htm

Pusat Khidmat Aduan Pengguna Malaysia (NCCC)
No.1D, Bangunan SKPPK, Jln SS9A/17, 47300 Petaling Jaya, Selangor.
Web: www.nccc.org.my , E-MAIL: nccc@nccc.org.my

Tel: 03 7877 9000, Fax: 03 7874 8097, SMS: 013 692 3826

sumber : Konsumerkini


cilok dari : http://www.benashaari.com/2010/10/tips-nak-guna-teksi.html


1st cek dari nuffnang

aku jarang sembang pasal nuffnang. sebelum ni aku buat cerita pasal nuffnang pun masa 1st time aku dah boleh cashout, maknanya dah lebih dari rm50. cerita dia kat sini. dan kali ni, untuk kali ke 2'nya aku nak ura-urakan ini adalah cek aku yang pertama-tamanya dari nuffnang setelah setahun aku berblogging.

tak banyak mana pun, lepas untuk aku bayar duit domain untuk 2 tahun, sedikit sumbangan untuk akuarium kelab infra, banyak gak lah aktiviti tentang akuarium aku post kat blog ni, dan selebihnya minum-minum je kalau dapat hahha. tak kisah lah orang nak kata apa pun pasal aku kecoh-kecoh post entri dapat cek ni, sebabnya ramai aku tengok mereka-meraka para bloggers yang pertama kali terima cek dari nuffnang pun begitu teruja untuk diupdate kat blog masing-masing, termasuk la aku.

tak banyak yang nak diceritakan. cukup sampai sini.





Cermin Diri

"Ada orang datang ke pejabat dengan perasaan penuh gembira & ceria , ada datang dengan perasaan "biasa" dan ada datang dengan perasaan serba tak kena "

Ingat lah, sesiapa yang datang hanya dengan perasaan "biasa" saja, hasilnya adalah "biasa" saja, sesiapa yang datang dengan ceria, hasilnya akan jadi lebih daripada biasa ataupun luar biasa.

Bekerja la dengan ceria agar menghasilkan produktiviti yang luar biasa yang akan menggembirakan orang di sekeliling kita. Semoga hasil itu akan mendapat keberkatan Insyallah.

Jadi renungkan lah.

  • Ada antara kita datang ke pejabat hanya memenuhi tanggungjawab 'DATANG BEKERJA' tapi hampa, hasilnya macam kita ' TAK DATANG' kerja. 
  • Ada kala kita rasa kita BUSY gila, rupanya kita hanya 'KELAM KABUT'
  • Adakala kita rasa kita PRIHATIN , tapi rupanya kita BUSY BODY.
  • Adakala kita rasa kita OPENMINDED and OUTSPOKEN tapi rupanya kita KURANG PENGAJARAN.
  • Adakala kita rasa kita berpemikiran KRITIS , rupanya kita hanya lebih kepada KRITIK yang mencipta KRISIS .
  • Adakala kita rasa kita ingin menjadi LEBIH MESRA tapi rupanya kita di lihat lebih MENGADA-NGADA.
  • Adakala kita suka bertanya 'KENAPA DIA NI MACAM TAKDA KERJA', adalah lebih baik kita tanya 'APA LAGI KERJA YANG AKU BOLEH BUAT?'
  • Adakala kita rasa kita ni pekerja yang SEMPURNA, BAIK DAN BERDEDIKASI tapi cuba tengok dalam-dalam, selagi hati kita berdengki, jatuhkan reputasi sesama rakan sekerja.
Kita sebenarnya patut terima hakikat betapa kita lebih teruk dari anggapan kita itu sendiri.

Pejam mata dan renung lah diri, kalau kita perlu melakukan ANJAKAN PARADIGMA , maka lakukanlah segera, tapi manusia tetap manusia. Sukar untuk berubah kerana kita selalu beranggapan kita lebih baik. Adakah dengan merasakan itu kita sememangnya terbaik?


" mengkritik tidak bererti menentang,
menyetujui tidak semestinya menyokong,
menegur tidak bermakna membenci,
dan berbeza pendapat adalah kawan berfikir yang baik "



* by emel


Turun Enjin

Macam biasa takde apa yang nak diupdate sangat. Tengok tajuk macam nak repair kereta je, tapi dekat dalam airport ni takkan nak repair kereta kot dah tentu repair kapal terbang adela. Kali ni aku nak tunjuk gambar kapal terbang yang turun enjin, nak kasik upgrade bagi tip top kot.

Kapal terbang kompeni mana tak tau, mungkin MAS baru beli sebab aku amik gambar ni kat hangar MAS kemudian repair dan akan dicat dengan warna trademark dorang. Aku nak cerita pasal boeing-boeing kapal ni memang aku tak pandai dan aku memang tak nak tau.

Buat masa ni memang aku tak tau nak update apa, tengok jela. Macam biasa amik pakai kamera henset je tak pakai kamera canggih pun.




Control Tower KLIA

Seminggu lebih sudah berhari raya, ramai yang sudah kembali kerja seperti biasa. Mood raya masih ade lagi tapi buat masa ni belum ade lagi kelihatan jemputan-jemputan open-open house, open-open opis dan lain-lain sekitar sini.

Serius cakap aku dah tak tau nak update apa-apa entri setakat ini, masa puasa dulu pun banyak join kontest je. Ingat nak update pasal gambar je, belek-belek jumpa satu folder tahun sudah punye gambar masa tu pergi melawat Control Tower KLIA (DCA). Tempat ni bukan sebarang-barang orang boleh masuk, kira aku beruntung la dapat pergi situ baru la lengkap kerja kat KLIA ni hehehe. Nama blog pun infraklia, ape kata kali ni aku akan update gambar-gambar sekitar airports yang tak pernah nampak kat luar. Cantik bukan.

Gambar amik pakai kamera henset je tak pakai kamera canggih maupun digital, kualiti agak biasa-biasa je edit sikit-sikit. Kawasan pemandangan dari atas. Tengok jela.


 dari bawah tower


 runway 2


 satellite building


 tanam-tanaman


 hotel pan pacific


 short term car park


runway 1

Cukup la, sekian.

Hari Dah Raya??

Kesempatan ini saya ingin mengucapkan "Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir dan Batin" jika ada kesalahan dan kesilapan saya sepanjang menulis blog ini. Semoga Syawal tahun ini membawa rahmat dan rezeki kepada kita semua. Pulang berhari raya ke kampung sentiasalah berhati-hati di jalan raya. Wassalam..


* ucapan khas dari warga infra


* Saya mahu Hotlink Hot Tiket daripada blog.ariff


Kemenangan Yang Pertama

Seperti yang sedia maklum, Blog Infra ade menyertai 3 contest sepanjang bulan Ramadhan yang lalu. Contest Copy & Paste dan Oh Best telah diketahui keputusannya, dan Blog Infra telah berjaya memenangi kemenangan yang pertama melalui contest Oh Best. Syabas!! Syabas!!

Seperti yang dijanjikan hadiah kemenangan adalah topup RM10 dan banner selama 1 bulan di blog Oh Best. (takkan sebulan je bos, bagi la lebih-lebih skit, setengah tahun ke barulah Oh Bestnye). Topup dah dapat banner di blog Oh Best pun dah ada. Nak tengok...


* buat banner cincai-cincai je..


Mengenai contest copy & paste pulak, Blog Infra kurang bernasib baik walaupun 4 kali cabutan telah dibuat. Kenapa sampai 4 kali?? Sebab ada peserta yang menang tapi hadiah tak tuntut, player MP4 tu. Tu pun takde orang nak, ape daa...

Dan contest yang masih belum diketahui keputusannya adalah contest Duit Raya Fitrihadi. Contest ni baru je tutup, sambutan begitu mengalakkan dan banyak gak la ucapan-ucapan kreatif dari peserta lain rasa cam tak boleh menanglah pulak. Apa-apa pun kita tunggu keputusan dari tuan punye blog sebab dia dan umumkan 2-3 hari lagi keputusan keluar le.

Ok, rasanya takde apa lagi. Masing-masing sibuk siap sedia untuk raya, hati-hati nanti di jalan raya.


Selamat Ulang Tahun!!


Hari ini genaplah setahun Blog Infra wujud. Orang kata baru setahun jagung. Kalau budak kecik baru nak berjalan. Entri yang ada pun tak sampai seratus lagi. Blog Infra ni pun biasa-biasa je. Tak macam blog-blog popular yang lain-lain. Apa-apa pun ribuan terima kasih pada mereka yang sudi singgah di Blog Infra ni. Tanpa kamu semua takkan wujud blog ni.

"Selamat Ulang Tahun Yang Pertama 
Untuk Blog Infra"

Peraduan: Copy & Paste Raya

Assalamualaikum dan salam sejahtera. aku join contest lagi bulan-bulan puasa ni senang dan mudah copy dan paste je.



Raya tahun ni saya nak layan lagu Selamat Hari Raya, Balik Kampung, Dendang Perantau dan lain-lain dengan MP4 yang dihadiahkan oleh MediaHehe..


Kalau terasa nak MP4 ni gak, boleh usha www.gambarhehe.com


 



Raya tahun ni saya nak tangkap gambar kuih semperit, lemang Pak Ali, ketupat rendang dan semualah dengan Kamera Digital yang dihadiahkan oleh MediaHehe..


Kalau terasa nak Kamera Digital ni gak, boleh usha www.gambarhehe.com

Siap.


Contest : Top 10 Best Things for Top 10 Entry

Semalam dah join contest dari fitrihadi, kali ni join contest dari unwanted pulak. bulan-bulan puasa ni tak tahu nak update apa-apa entri, aktiviti opis Infra pun setakat buka puasa kat hotel-hotel je. takkan tu pun nak cerita yetak, nampak mewah la kununnye pulak, cehhh. jadi untuk mengisi masa yang terluang ni, aku ingat nak join mana-mana contest yang ada bagi merapatkan lagi hubungan silaturahim sesama blogger di bulan yang mulia ini dan menambah duit raya. yehaaa...

Syarat-syarat untuk join 'Contest : Top 10 Best Things for Top 10 Entry' boleh klik sini, ayat skema je sebijik tiru ayat kat contest fitrihadi semalam. nampak sangat aku takde idea nak cerita panjang-panjang. contest ni diadakan bertujuan untuk mempromosi blog baru dari unwanted sendiri iaitu blog Oh Best!.

Oh Best! mengikut dari kata-kata unwanted "Best adalah sesuatu yang subjektif. Ini kerana perkara yang best mungkin adalah suatu lawak, mungkin juga kesedaran, pengetahuan, seni dan pelbagai lagi. Ianya boleh jadi sekeping gambar, atau turutan gambar, cerita bergambar, video dengan satu kisah ataupun video dengan komplasi tertentu. Tidak kira samada kartun ataupun perkara yang sebenar berlaku dalam hidup ini".



* banner contest


Aku cuma ada satu gambar yang ingin dikongsikan bersama-sama, kejadian ini berlaku semasa aku pergi rumah member aku kawin, entri pasal majlis tu pun aku ada buat. nak tau klik je sini. ok kita saksikan je gambar tersebut.

V

V
V
V
V
V
V

V


* gambar ini bertajuk "berhati-hati di jalan raya"


Ok, sekian je.


Contest Duit Raya Fitrihadi.com

Serius aku cakap ni adalah contest yang pertama-tama kalinya aku join sejak aku mula berblogging. aku tertarik nak join pun sebab dapat inspirasi dari tuan punya contest melihat gaya olahan dialog-dialog ke atas gambar-gambar yang diedit beliau jadi aku pun ikut buat sama dengan cara aku walaupun nampak macam ntahapahapantah. sori ye fitrihadi kalo aku tiru cara ko untuk join 'Contest Duit Raya Fitrihadi.com' ni.


Syarat-syarat untuk join 'Contest Duit Raya Fitrihadi.com' boleh klik sini, tak pun klik je banner kat side bar tu. baca dan fahami kalo nak join. cukup sampai sini, saksikan ucapan raya aku untuk fitrihadi. yehaaa...

jeng..jeng..jeng


*klik gambar untuk tengok


High Heel Shoes

harini aku nak kongsi sikit emel yang aku dapat ni dengan korang, boleh la korang sampaikan untuk isteri-isteri, adik-adik perempuan, kakak-kakak, mak-mak, makcik-makcik, nyah-nyah dan sewaktu dengannya. akibat memakai "high heel shoes" dalam bahasa melayu kasut tumit tinggi daa..



*klik untuk tumbesaran 


kat sini gak ada satu entri menarik dari ben ashaari nak aku kongsikan : http://benashaari2.blogspot.com/2010/02/biarlah-gambar-je-yang-bercerita.html

Salam Ramadhan 2010





Selamat menyambut bulan Ramadhan Al-Mubarak untuk semua para sahabat, kenalan, rakan-rakan blogger dan mereka yang mengunjungi Blog Infra KLIA semoga puasa kali ini lebih bermakna dari puasa yang sebelumnya.


“Wahai orang yang beriman, difardukan kepada kamu puasa sebagaimana yang pernah difardukan kepada orang sebelum kamu, semoga kamu beroleh taqwa.”

Top Entri