CARA MUDAH HILANGKAN STRESS

sebelum ni pernah buat entri pasal anda stress. kira ni kesinambungan dia la plak. layan ok, semoga manfaat pada kita semua..



CARA MUDAH HILANGKAN STRESS

KETAWA

tidak ada cara yang lebih murah dari ketawa. menurut dr.frederick goh dalam bukunya the metabolic apocalypse dengan ketawa 15 minit setiap hari ia sudah dapat membaiki aliran darah ke hati.

URUTAN SENDIRI

lakukan sendiri untuk menghilangkan rasa pening. urut secara lembut titik-titik akupuntur pada sekitar hidung, tepi mata untuk melegakan rasa tidak selesa.

JALAN

dr. pamela peeke penulis body for life for woman menyarankan supaya berjalan lebih kurang selama 10 minit untuk menenangkan tubuh badan yang sedang stress.

TIDUR

usahakan mendapat tidur yang tenang untuk mengurangkan kegelisahan pada waktu pagi. untuk mendapatkan tidur yang lena, panaskan segelas susu dan campurkan satu sudu teh serbuk kayu manis dan madu. minum sebelum masuk tidur.

SEKS TERATUR

lakukan seks secara teratur dengan pasangan (yang sah ye). hubungan intim bila dilakukan dengan penuh kasih sayang dan cinta dapat meleraikan segala ketegangan. sejumlah kajian membuktikan seks yang sihat akan memberi kesan fizikal. mood juga akan jadi lebih baik.

CIUMAN

bercium dengan pasangan membuatkan tubuh menjadi lebih rileks, hangat dan penuh dengan cinta dan kelembutan serta menimbulkan gelombang otak dan perubahan kimia yang lain. manfaatnya sama seperti selepas bermeditasi.

DOA

ketika anda sedang stress, kelenjar adrenalin tubuh mengeluarkan bahan kimia yang berfungsi meningkatkan degupan jantung dan tekanan darah serta menurunkan kekebalan tubuh. berdoa dapat mengurangkan stress dan mendekatkan diri kepada tuhan.


p/s : cilok dari nota facebook El

10 ulasan:

Heidi Shafiq berkata...

info ni best.. :)

Matjoe berkata...

seks yang teratur? tp kalau wife bendera jepun camno? ahaha.

btw nak ajak arek joint my contest:
CONTEST AZAM 2011

rgrd

Fitrihadi.com berkata...

saya kalau stress gi enjoy sorang2 ar.. gi jalan2 kat shoping complex, makan makanan yang sedap2, gi tengok wayang ke.. memang tenang skit takde sapa kaco.. masalah pun tak pk sangat.. duit je la melayang sket heehee

10jarijemari berkata...

ENJOY bace entry..btw blog anda telah ditag...mari datang lihat.. ^^

ain dzaya berkata...

adododo..
mcm2 yep!!

http://aindzaya.blogspot.com/2010/12/aku-nak-kawin-mak.html

arek berkata...

HS : tq

MJ : tq ajak join..

FT : hahha..duit melayang jgn stress lak

10 : tq sbb tag..

AD : haha itula...

Mr. TN_SkY berkata...

ciuman? hurm..ahaha..=_=..no komen <--tapi dah tercomment lOlx

Mr. TN_SkY berkata...

neway lupe lak..saya folo anda ye! hehe..check my new entry ya..Rahsia Sejarah melayu..:-)

Blog Sehat berkata...

mantap gan… makasih atas infonya….
sangat bermanfaat… :)))
mohon masukannya…

Tanpa Nama berkata...

perlu memeriksa:)

Top Entri